De Doodle

De vacht

De vacht van een Doodle zegt niet dat hij niet verhaart. Elke hond verhaart omdat elke haar een cyclus heeft dat uiteindelijk uitvalt om ruimte te maken voor een nieuwe haar. Wat de Doodle anders maakt is dat de dode haren in de vacht blijven zitten. Daardoor vindt je de haren niet in je huis. Maar dat betekent wel dat je meer werk hebt aan de vacht want de dode haren moeten er wel een keer uit. De Poedel heeft het meeste onderhoud nodig van alle rassen.

Je hebt 3 verschillende types vacht dat een Doodle heeft. Bij alle 3 de types geldt dat de vacht geen ondervacht heeft

  • Wol: krult heel erg en de krullen zijn heel klein
  • Fleece: deze vacht is heel erg zacht en valt open als je hem aait
  • Curly: de vacht krult maar niet zo veel. Je moet deze vacht goed onderhouden want anders gaat het in elkaar draaien

Fokdoel

We beginnen met een Border collie en een Poedel. Zij zijn 100% rashonden. Als je deze kruist krijg je F1. In dit nest kunnen zowel hypoallergene pups uitkomen als met een Border collie vacht. Daarom willen we 2 teefjes gaan aanhouden. Deze zullen naar een gastgezin gaan. Die teefjes willen we weer met een 100% Poedel dekken. Dit wordt F1b genoemd. Dat betekent dat de pup 75% Poedel is en 25% Border collie. In dit nest is de kans groot dat er allemaal hypoallergene pups uitkomen.

Wat maakt een hond hypoallergeen

Eigenlijk is geen enkele hond hypoallergeen. Elke hond verhaart. Maar hoe vaak en de manier waarop maakt dat mensen met een allergie voor hondenharen kunnen verdragen. Dat betekent wel dat ze elke 6-8 weken echt goed uitgeborsteld moeten worden of geschoren moeten worden. De Doodle vraagt dus wel veel onderhoud. Maar als je eenmaal weet hoe je de hond moet scheren kan je het ook zelf doen.

Eerst was je de hond en gebruikt daarna een waterblazer om de hond droog te borstelen. De pups moeten dus bij de nieuwe baas (ik zal zelf ook het geluid aanzetten in het nestje) ook het geluid van de waterblazer blijven horen om er alvast bekend mee te raken. Wij zullen de pups leren om op een tafel stil te laten staan en dat ze een borstel gewend zijn

Een Bordoodle

Het is een hele mooie combinatie omdat ze in heel veel dingen gelijk zijn. Ze zijn allebei super intelligent, hebben een sterke 'will to please', houden van zwemmen, zijn actief en sociaal met honden, mensen en andere dieren (als je ze van jongs af aan goed socialiseert).

Wat voor baasje zoeken we

Deze hond moet in een actief gezin komen met eventueel kinderen die er graag op uit gaan. Maar ook echt dingen willen gaan ondernemen met de hond zoals een hondensport, als therapiehond of iets waar hij zijn kop voor bij moet gebruiken. Ze hebben iets minder nodig dan een volledige Border collie dus dat maakt het ook tot een mooie gezinshond